
Wydarzenia
Przepis na niezmarnowane święta? Badanie przeprowadzone przez Too Good To Go pokazuje, że
54% Polaków przygotowuje więcej jedzenia, niż jest to konieczne na dwa dni świąt. Zestawienie tych
danych z 25-procentowym wzrostem cen produktów niezbędnych do przygotowania wielkanocnych potraw nie
napawa optymizmem, zwłaszcza, kiedy przyjdzie zapłacić za jajka, nabiał, wędliny czy pieczywo. Aby
ograniczyć marnowanie jedzenia i wydatki, warto w tym roku postawić na zrównoważone i bardziej
ekonomiczne święta przygotowując… mniej. ![]() Badanie przeprowadzone przez Kantar Public na zlecenie Too Good To Go pokazuje, że 38% Polaków przynajmniej raz wyrzuciło jedzenie po Wielkanocy. Po świętach do kosza najczęściej trafiają: sałatka jarzynowa (62%), pieczywo (39%), różnego rodzaju szynki (27%), ale też jajka na twardo (21%) czy jajka faszerowane (20%). Wyrzucanie jedzenia jest kosztowne i to nie tylko dla planety. Wszystkie produkty w ostatnich miesiącach wyraźnie podrożały, na co wpływ miała rosnąca inflacja. Za jajka, czyli symbol Wielkanocy, trzeba zapłacić aż o 40% więcej niż w ubiegłym roku, a cena powyżej 1 zł za sztukę stała się normą. Pieczywo podrożało aż o 29,8%, a wędliny o 25%. Chcąc zakupić cebulę i marchew do przygotowania sałatki jarzynowej trzeba się liczyć z podwyżką rzędu 100%! ![]() W Polsce marnuje się ok. 5 mln ton żywności rocznie, z czego najwięcej, bo aż 60% (3 mln ton), wyrzucamy w naszych domach. Częściej w okresie świątecznym, kiedy w koszach ląduje ok. 2-3 razy więcej jedzenia niż w innych miesiącach. Jak pokazują badania, wzrost cen, a także chęć zadbania o środowisko naturalne sprawia jednak, że 2/3 Polaków dostrzega konieczność ograniczenia marnowania jedzenia w trakcie Świąt Wielkanocnych. Dlatego Too Good To Go, firma wpływu społecznego, zachęca do przygotowania mniejszej ilości potraw na święta. To nie tylko oszczędność pieniędzy i czasu, który można poświęcić bliskim, ale również brak znudzenia monotonnym jedzeniem oraz ulga dla środowiska. ![]() ![]() ![]() Przepis Too Good To Go na niezmarnowane święta:
Źródło: Too Good To Go - aplikacja zrzesza użytkowników w działaniach na rzecz ograniczenia marnowania żywności, łącząc klientów z miejscami, w których zostało nadwyżkowe jedzenie. dodano: 2023-03-30 06:23:45 |