Chcesz otrzymywać najnowsze wiadomości
Wydarzenia
Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina



Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości. Głównym wydarzeniem tegorocznej kampanii będzie doroczny dwudniowy (11 i 12 listopada) Festiwal Gęsiny w Przysieku.



Najlepszym wytwórcom produktów gęsinowych, którzy zaprezentują się w Przysieku, przyznane zostaną  tradycyjnie prestiżowe Złote Półgęski. Patronem konkursu, adresowanego do małych firm oferujących przysmaki z gęsiego mięsa, jest marszałek województwa.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce. Nie wszyscy wiedzą, ze aż 98 procent polskich gęsi ma geny gęsi kołudzkiej białej. Odmiana ta została wyhodowana w Instytucie Zootechniki w Kołudzie Wielkiej, niedaleko Inowrocławia. Nazwano ja gęsią owsianą, bo przez ostatnie trzy tygodnie przed ubojem karmiona jest dodatkowo owsem. Zjada go wówczas od 10 do 12 kilogramów. Wcześniej, przez kilkanaście tygodni, pochłania około 20 kilogramów tradycyjnych pasz zbożowych i aż 60 kilogramów tak zwanej zielonki – ziół, resztek brokułów i kapusty. Gęsi w Kołudzie swobodnie pasą się na polu, nie ma mowy o stosowaniu żadnych antybiotyków paszowych czy pobudzaczy wzrostu. 



W efekcie otrzymujemy taką gęś, o jakiej marzymy: młodą, kruchą i nietłustą z maksymalnie pięcioma procentami tzw. tłuszczu zapasowego, który jest zbawienny dla człowieka, bo zawiera kwas oleinowy, mający działanie przeciwnowotworowe. Tłuszcz żadnego innego zwierzęcia nie posiada takich właściwości, jakie ma gęś kołudzka biała.




Zainteresowanie gęsiną rośnie z roku na rok. Szczególnie widać to w kujawsko-pomorskich restauracjach, gdzie gęsinę serwuje się zwykle sezonowo, czyli od św. Marcina do końca grudnia. Ta część kampanii rozpocznie się 11 listopada i potrwa do końca roku. Informacja o lokalach uczestniczących w niej można znaleźć na stronie czasnagesine.pl. To właśnie wtedy najlepiej smakuje.


Tylko, co wspólnego ma ten gęgający ptak z dniem 11 listopada? Legenda głosi, że gdy późniejszy święty Marcin wolą ludu miał zostać biskupem Tours, to ze skromności ukrył się w gęsiarni. Prawowite lokatorki na widok intruza zaczęły głośno gęgać i w ten sposób zdradziły miejsce jego pobytu. Marcin został biskupem, a lud który go wybrał uczcił to… pieczoną gęsiną. Gdy został uznany za świętego, stał się patronem 11 listopada. Właśnie wtedy w 397 roku odbył się jego pogrzeb. A że późna jesień to termin, kiedy drób jest najsmaczniejszy, ten historyzujący pretekst okazał się wyśmienity.


Źródło: Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego


dodano: 2017-11-10 07:21:20